Blærebetændelse

Blærebetændelse

 

Hyppig blærebetændelse (Cystitis) er generende, ofte smertefuldt og kan være en hæmsko for at have en normal hverdag mens det står på.

 

Der deles op i bakteriel – og nonbakteriel cystitis, altså om blærebetændelsen er forårsaget af bakterier eller om man mærker symptomerne, men ikke finder bakterier (nonbakteriel).

 

Hvad kommer blærebetændelse af?

 

Blærebetændelser kan fremprovokeres af bakterier, kulde, lavt immunforsvar, forkert kost, forkølelse/influenza, hygiejne og psykiske påvirkninger.

 

Fællesnævner for de to former for blærebetændelser, er, at energicirkulationen og immunforsvaret i underlivet er nedsat.

 

Ved den bakterielle blærebetændelse som oftest kræver penicillin, ses det desværre tit at skabe en negativ påvirkning i både underlivets og det generelle immunforsvar. Den yderligere svækkelse ved brug af penicillin giver anledning til nye blærebetændelser og kan hermed skabe en ond cirkel.

 

Underlivet, herunder også blæren, er desuden under stor påvirkning af vores psyke. Følelser som vrede, angst, stress og utryghed kan være med til at fremprovokere en blærebetændelse.

 

Forebyggelse

 

For at forebygge blærebetændelse kan man i dagligdagen gøre nogle ting selv, for at minimere risikoen.

1. Drik masser af vand, gerne 2 liter dagligt.

 

2. Sørg for at lade vandet 1-2 gange efter samleje.

 

3. Hold dig ikke, hvis du føler at skulle på toilet. Dette virker som en selvfølge, men mange holder sig til møder, på ture m.m. og det stresser både en selv og blæren.

 

4. Undgå sukkerholdige fødevarer og drikkelse, og tjek også for det skjulte sukker i de produkter du køber.

 

5. Undgå kuld – kolde sæder, at sidde på jorden eller kolde overflader.

 

6. Ved tendens til kuld kan man med stor fordel bruge uldent undertøj der også dækker lænden, og brug varmt fodtøj der varmer fødder og ankler.

 

7. Spis ekstra c-vitamin, gerne som tabletter, der er med til at gøre urinen mere sur og modstandsdygtig overfor uvelkomne bakterier.

 

8. Probiotika (mælkesyrebakterier) er med til at tilføje flere gode bakterier til vores tarmsystem og sørger for et gunstigt miljø og styrker vores immunforsvar markant.

 

Mange bliver forslået at købe tranebærsaft til kamp mod, og forebyggelse af blærebetændelse. Det er ok da tranebær har en gunstig virkning, der skal dog gøres opmærksom på, at de fleste tranebærsafte indeholder store mængder af tilsat sukker, som netop er med til at bane vejen for blærebetændelser, da hvidt sukker fodrer de dårlige bakterier. Sørg derfor for, at købe en tranebærsaft uden tilsat sukker, ved at kigge på ingredienslisten eller bed om forslag til køb af gode tranebærkapsler.

 

 

 

Line Simonsen Akupunktur - Østre Allé 6, 9530 Støvring - Tlf. 5377 2925